ANALOGT FOTOGRAFI (FULL)

24.06.2024

KURSEN ÄR TYVÄRR FULL!

Gå in på kursanmälan och scrolla längst ner för att sätta upp dig på väntelistan!

En kurs för dig som vill lära dig mer om det filmbaserade (analoga) fotograferandet, oavsett om det är ett helt nytt intresse eller något du sysslat med en tid. Vi går igenom hur film fungerar, hur man laddar sin kamera och några saker att tänka på när man fotograferar med film, som skiljer sig från det digitala arbetsflödet, framkallning och kopiering på papper i mörkrum.
Denna kurs berör svartvit film och kopiering i 135-formatet (vanlig småbildsfilm). Kemi, papper och en filmrulle per deltagare tillhandahålls av skolan. Ta med egen kamera. Har du inte tillgång till en kamera finns ett fåtal att låna. 

Upplägg:

Dag 1: Kort presentation av kursledare och genomgång av förväntningar och tankar från deltagare. Vi går igenom hur en analog kamera fungerar, hur film fungerar och vad som kan påverka slutresultatet och laddar kameran med svartvit film. Vi avslutar dagen med att börja fotografera. 

 Dag 2: Fotografering. Genomgång om olika filmformat (spionkamera till storformat, och vad som utmärker de olika) Olika sorters film och kameror. 

 Dag 3: Förevisning om laddning av framkallningsdosor och framkallning. Vi framkallar den svartvita filmen så att vi får fram negativ. Då mörkrum och filmladdningsrum är litet börjar halva gänget framkalla film idag. 

Dag 4: Genomgång av mörkrummet och dess processer. Resten av deltagarna framkallar film. Mörkrumstid för de som framkallade film igår. 

Dag 5: Mörkrumsarbete och avslutande genomgång av resultaten. Förevisning om några olika alternativa kopieringsmetoder som kan väcka nyfikenhet. Frågor och diskussioner.

Förkunskaper: Inga förkunskaper behövs

Ta med: Analog småbildskamera (135-film). 1 rulle svartvit film ingår i kursen. Ta med fler rullar om du vill fotografera mycket. 

Datum: 24 - 28 juni (5 dagar)

Språk: Svenska, Engelska

Kostnad:

Kursavgift enstaka kurs-950 kr (låginkomsttagare 750 kr) inklusive lunch alla dagar

Kurspaket-1250 kr (låginkomsttagare 950 kr) inklusive lunch alla dagar


*Är du student, arbetssökande eller annan låginkomsttagare, använd koden NL24 när du bokar 


Kursledare: Daniel Björneke Wirgård (SE)

Daniel är utbildad i fotografi vid YH och Akademin Valand. Med kameran som ursäkt, förklädnad och tolk undersöker han situationer, människor och miljöer som fångar hans intresse. Han har alltid haft en förkärlek för filmbaserat fotografi och är insatt i ett flertal tekniker och processer. 

www.wirgard.com