RESIDENS

Nordiskt Ljus erbjuder 2 olika residens. Ett helgresidens i Scenkonst i samarbete med KulturUngdom (ansökan öppen) och ett månadslångt, nordiskt residens (ansökan stängd)..

HELGRESIDENS - SCENKONST

16/07/2021

16-18 juli, 3 dagar

Ansökan stängd

I samband med konst- och kulturfestivalen Nordiskt Ljus bjuder Nordiska Folkhögskolan och KulturUngdom in till ett scenkonstresidens under en helg för två grupper/duos. Residenset är till för er som under en helg vill arbeta och/eller utforska en konstnärlig idé. Ni kanske vill repetera en föreställning, researcha en konstnärlig frågeställning eller arbeta med något helt nytt? Residenset tar plats på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv och de två grupperna som antas ges tillgång till arbetslokaler, boende och mat.

Vem kan söka?
Du som är mellan 18-30, är bosatt i Västra Götalandsregionen och är utövare av någon form av scenkonst kan söka. Ni kan vara en duo, eller en mindre grupp. Två olika konstellationer antas till residenset. Totalt finns det 7 platser.

Datum?
16-18 juli. Residenset inleds fredag eftermiddag och avslutas söndag eftermiddag.

Vad ingår?
De två grupperna ges fri tillgång till blackbox/studio under helgen samt gratis boende och måltider på Nordiska Folkhögskolan. Lokalerna är tillgänglighetsanpassade.

Hur söker jag?
Du ansöker genom att fylla i ett formulär där du berättar om vilka ni är som söker och vad ni önskar göra under helgen. Ansökningen för helgresidenset öppnar den 1 april och stänger den 1 maj. Besked ges i mitten på maj.

Kan jag kombinera residenset med kurser från programmet?

Självklart, du anmäler dig då som vanligt till de andra kurserna. Mer information om datum & kostnader finns under varje kurs.

Om KulturUngdom

KulturUngdom är en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland. Sedan starten 1994 arbetar vi med att främja kulturutövares och arrangörers rättighet till inflytande och delaktighet i kulturlivet. Vilken konstform du än sysslar med och i vilken form och storlek du än vill att den ska ta sig uttryck, så erbjuder vi samarbeten, nätverk och kontakter lokalt, nationellt och internationellt. Vi stöttar också med marknadsföring, kulturstödet K-Pengar och teknik. Vår verksamhet bygger på dina idéer och visioner, stora som små. Allt är möjligt!

Mer info om KulturUngdom på kulturungdom.se


OBS! OPEN CALL Avtryck + Nordiskt Ljus

Ansökan stängd

I samarbete med KulturUngdoms projekt Avtryck erbjuds nu tre platser på tre av våra sommarkurser, som alla utgår från perspektiv om historia, aktivism, konst och politik, ursprungsbefolkning, kamp och berättelser. I platsen ingår kursavgift, mat och boende under hela kursperioden! Du måste vara boende i VGR och mellan 18-30 år för att kunna söka. 

Gäller för kurserna:

- Fotografiskt Berättande med Inuuteq Storch

- Konst & Kamp med Anders Sunna

- Förstå ditt Filmkall med Aka Hansen

Hur ansöker jag om en plats?
Mejla konst-, slöjdkonsulent och samordnare för projektet Avtryck konst, plats och aktivism Elin Åström elin@kulturungdom.se och berätta lite om dig själv, ge en enkel motivering till varför du vill gå kursen och vad i kursbeskrivningen som väcker intresse och nyfikenhet. Ange om du är intresserad av en eller flera av kurserna. I din plats ingår att du vill dela med dig av din process på vår hemsida efter sommaren, i en form som passar dig.
Sista dag för ansökan: 28 april.


NORDISKT MOTSTÅND

12 juli-8 augusti, 2021


-------ANSÖKAN STÄNGD-------


NORDISKT LJUS erbjuder residensplats för 7 konstnärer under fyra veckor i juli - augusti sommaren 2021. 

Temat för residenset är NORDISKT MOTSTÅND och genomförs för att utforska vad nordiskt motstånd kan betyda- och vilka typer av motstånd som finns i Norden. Kungälv, där residenset tar plats, har under lång tid varit ett av Sveriges starkaste fästen för högerextrema rörelser som gör anspråk på det nordiska begreppet. Vi vill förändra detta och bjuder in till att utforska andra former av nordiskt motstånd!

I slutet av residenset har konstnärerna möjlighet att visa upp sitt arbete under festivalhelgen på NORDISKT LJUS.


Presenteras med stöd av Nordisk Kulturkontakt.NORDISKT LJUS arrangeras av Nordiska Folkhögskolan som varje år välkomnar elever från flera

nordiska länder på våra halv- och helårskurser inom film, foto, teater, bild, skrivande och musik.

Läs mer om skolan och ansök här!