FAQ


NYTT FÖR 2024:

-Lunchen är numera inbakad i kursavgiften! Detta har vi gjort för att köket ska få mer framförhållning, för ökat pris på råvaror och för att minimera risken för matsvinn. Vi tycker även att de gemensamma måltiderna är en viktig del av Nordiskt Ljus.

-Ingen festivalhelg, bara en sista fest! Vi kommer att avsluta med en fest tillsammans under den sista fredagen och då kommer alla deltagare att få möjlighet att bygga upp ett program tillsammans med oss utifrån de medel som finns på plats. 

-Boende! Vi kommer att öppna upp för bokningar av boende under Nordiskt Ljus i samband med att kursanmälan öppnar. Priset är något justerat och numera ingår frukost, lakan, handduk och slutstäd i boendet. Boka under fliken "Boka boende".


ANMÄLAN & PRISER

Hur anmäler jag mig till en kurs? 

Tryck på den svarta knappen "ANMÄLAN" inne på den kurssida du valt på hemsidan under "KURSER 2024" så blir du förflyttad till Billetto där du registrerar dig (välj skaffa biljetter). Om du bara vill gå en kurs så klickar du i den kursen du är intresserad av och trycker dig vidare under Ordersammanfattning. Om du vill gå kurspaket så klickar du i "COURSE COMBO" och sedan de kurser du vill kombinera, två till hur många du vill. Kursen "Eget konstnärligt projekt" går ej att använda inom kurskombo, däremot så finns det möjlighet att hoppa på kurser i mån av plats när Nordiskt Ljus börjat.

Obs! Se till att datum för kurserna inte krockar med varandra!

Hur bokar jag boende?

Du bokar boende under Nordiskt Ljus via Nordiska folkhögskolans hemsida: BOENDE

Under fliken "BOKA BOENDE" så hittar du mer detaljerad information och du kan ta dig vidare till bokningssystemet. Vi rekommenderar alla kursdeltagare att bo på skolan under Nordiskt Ljus, både för mysighetsfaktorns skull och för att det finns möjlighet att använda lokaler för att skapa och hänga även efter undervisningen. 

Kursen jag vill anmäla mig till är full - kan jag skriva upp mig på väntelista?

Det kan du! Gå in på evenemanget i Billetto. Längst ner på sidan där du köper biljetter står det "sätt upp dig på väntelista". Där kan du välja vilken specifik kurs du är intresserad av och skriva upp dig på väntelista för den. Släpps det nya platser så får du ett mail om detta och sedan är det först till kvarn som gäller för att knipa platsen!

Jag förstår ändå ingenting av hur jag anmäler mig i Billetto? Hjälp!

Så bokar du, steg för steg:

1. I Billetto välj "skaffa biljetter". 

2. Om du är berättigad rabatterat pris (studenter, låginkomsttagare eller pensionärer), fyll i kampanjkoden "NL24" under "Ordersammanfattning" till höger där det i blått står "Ange kampanjkod".

3. Om du vill gå EN kurs. Klicka i den kurs du vill gå till vänster! Gå sedan vidare och tryck på "Nästa" under "Ordersammanfattning" till höger.

4. Om du vill gå flera kurser. Klicka i "COURSE COMBO" högst upp på vänster sida. Välj sedan vilka kurser, två eller fler, och tryck "Nästa" på höger sida under "Ordersammanfattning".

4. Registrera din användarprofil.

5. Fyll i deltagarnamn för de kurser du valt.

6. Välj betalningsinformation & svara sedan på bokningsfrågorna som dyker upp 

5. Vill du bo på skolan klickar du på "Boka boende" här på hemsidan. 

Vad kostar det?

En kurs: 950 kr standard/750kr rabatterad

Kurspaket: 1250 kr standard/950 kr rabatterad

Boende: 430 kr per dygn inklusive frukost, sänglinne, handduk och efterstäd

Hur betalar jag för min kurs? 

Du betalar för kursen direkt när du anmäler dig via Billetto, på så vis säkrar du även din plats på kursen. Du kan betala med Swish, kontokort eller via Klarna. 

Kan jag byta kurs?

I mån av plats kan du byta kurs fram till sista ansökningsdag. Maila info@nordisktljus.se och skriv vilken kurs du anmält dig till och vilken/vilka du istället skulle vilja gå. 

Hur gammal måste jag vara?

Du måste vara minst 18 år och ha slutat gymnasiet för att gå kurs hos oss.

Hur vet jag om jag fått en plats?

Det är först till kvarn som gäller och när du betalat anmälningsavgiften via Billetto så låser du din plats. När kurserna blir fulla så kan du alltid skriva upp dig på väntelista och hoppas på en reservplats. Ansökningarna till kursperioden stänger 1/5. 

Kan jag av-anmäla mig?

- Avbokningar sker per mail till info@nordisktljus.se

OBS! Anmälan är bindande och vi har inte möjlighet att betala tillbaka anmälningsavgiften. Våra kurser finansieras huvudsakligen av ett bidrag från Folkbildningsrådet som ges utifrån antal deltagare och dagar, därför kan vi ha så låga avgifter och erbjuda rabatter till de som behöver. Men om du inte dyker upp får vi inget bidrag. Du kan däremot betala en avbokningsavgift till Billetto, om du skulle råka bli sjuk eller få förhinder.

KURSPAKET

Jag vill gå flera kurser, går det bra?

Gör ditt egna kurspaket! Se bara till att kurserna inte krockar, kolla datum för kurserna noga. De kan börja och sluta på samma dag, men inte ligga exakt samtidigt. Eget konstnärligt projekt går ej att kombinera med andra kurser.

Vad krävs för att jag ska kunna söka CSN? 

För att få CSN krävs studier om minst 15 kursdagar under Nordiskt Ljus. Du kan kombinera flera kurser för att komma upp i rätt antal dagar. Kontakta CSN i första hand om frågor gällande detta, annars kan du maila info@nordisktljus.se så kan vi försöka hjälpa dig så gott vi kan. 

Jag vill lägga till kurser till mitt kurspaket i efterhand - hur gör jag?

Om du ändrar dig och vill byta ut kurser i din anmälan om kurspaket så vill vi att du mailar oss på info@nordisktljus.se så ska vi försöka lösa det så gott vi kan och i mån av plats på kurserna. Först till kvarn gäller!

SCHEMAN & TIDER FÖR KURSER

Vilka är undervisningstiderna?

Ramtiderna är kl 10:00 - 16:00, men med varierande starttid på första introduktionsdagen. Kurstiderna kan även variera något beroende på varje enskild kurs. Du får information och schema för just din kurs i god tid inför kursstart.

Efter undervisningstid:

Mellan 9-10:00 kan du vissa dagar delta i gemensamma aktiviteter, så som yoga, skogspromenad i Fontinreservatet eller badutflykt. På kvällarna finns det möjlighet att delge arbete med varandra och med deltagare på andra kurser, grilla och delta i Open stage under onsdagspuben, samt planera inför någon publik utställning under avslutningshelgen.

Hur är det med lektioner respektive eget arbete?

De flesta kurserna blandar lärarledda föreläsningar/workshops och eget arbete med uppgifter. Mer info om just din kurs kommer inför kursstart. 

När får jag veta vad jag behöver ta med mig och/eller förbereda till kursen?

Ett par veckor innan kursstart får du ett mail med allt du behöver veta!

BOENDE OCH MAT

Hur kommer jag bo?

Boendet är i ett enplanshus och varje hus har plats för 7-8 personer. Du bor i eget enkelrum inrett med enkelsäng, skrivbord och handfat på rummet. Dusch & toalett finns i korridoren i huset. Det finns också ett mindre vardagsrum och kokvrå i alla hus. Det finns även ett fåtal dubbelrum som kan bokas i mån av plats om du hellre vill bo med en kompis.

Vad kostar boende & mat?

Boende kostar 430 kr per dygn och i det priset ingår frukost, sänglinne, handduk och efterstäd. Vill du bo på på plats hela perioden går det också bra och bokar du minst tio dagar så får du 25 % i mängdrabatt!

Jag vill inte bo på skolan, hur är det då med mat?

Nytt för i år är att lunch ingår i kursavgiften, på så vis kan köket ha bättre koll på hur mycket mat de ska laga under veckorna så de slipper matsvinn samt ha bättre framförhållning gällande specialkost som de behöver ta hänsyn till.

Vi uppmuntrar alla till att bo & äta på skolan, både för gemenskapen och för att närmsta butik ligger en bit bort.

Är området tillgänglighetsanpassat?

Internathusen på området är på markplan och det finns hiss i huvudbyggnaden upp till matsalen. Om du har specifika tillgänglighetsbehov som vi behöver ta hänsyn till ber vi er kontakta oss på förhand på info@nordisktljus.se så skall vi försöka tillgodose era behov så gott det går.

OBS! Backen upp från busshållplatsen Fars Hatt är väldigt brant!

HITTA TILL SKOLAN

Med buss: 

Ta buss X4 till hållplats Fars Hatt i Kungälv. Bussen går från Nordstan nära Göteborgs Central. Restid ca 25 minuter. Från hållplatsen är det en promenad på ca 10 minuter upp på Fontinberget till Nordiska folkhögskolan. Kungälv ligger numera inom samma zon (zon A) som Göteborg så du åker på samma biljett inom det området.

OBS! Brant backe upp från hållplatsen!


Med bil:

Olof Palmes väg 1 

442 31 Kungälv

(Det finns gott om parkering)PRISLISTA


En kurs

Ordinarie pris ink. lunch  

950 kr

Kurspaket

Ordinarie pris ink. mat. Obegränsat antal kurser ingår. 

1250 krBoende 1 dygn

Ordinarie pris ink. frukost och kvällsmat

430 kr

Boende hela perioden

Ca pris för 3 veckor ink. frukost, sänglinne, handduk och efterstäd

6400kr


Är du student, arbetslös eller låginkomsttagare?
Ange kampanjkoden NL24 för rabatterat pris på kurserna!NORDISKT LJUS arrangeras av Nordiska Folkhögskolan som varje år välkomnar elever från flera nordiska länder på våra halv- och helårskurser inom film, foto, teater, bild, skrivande och musik.

Läs mer om skolan och ansök här!