NORDISKT LJUS 2022

-FESTIVALHELGEN


LINE-UP:

VASAS FLORA & FAUNA (FI)

"Vasas flora och fauna är en vinterhärjad växt, den vackraste blomman på den österbottniska prärien. Det här är den mest rörande pop på svenska jag hört på flera år"     - Jens Lekman

Vasas flora och fauna är en finlandssvensk indiepopgrupp bildad 2012. Bandet bestod ursprungligen av duon Mattias Björkas och Iiris Viljanen men består numera av Mattias Björkas, Tina Kärkinen och Daniel Ventus. Vasas flora och fauna gör musik på dialekt med texter som handlar om hemtrakterna i och kring Vasa. Debutalbumet Släkt med Lotta Svärd från 2015 har blivit kallat "en av den svenska pophistoriens bästa debuter" och sedan dess har de släppt ytterligare tre album.

AURELIA DEY & THE NEIGHBOURS (SE) 

Aurelia Dey, hennes dansare och livebandet "The Neighbours" vill nå ut till och förena människor från olika livssituationer och klassbakgrund genom ett terapeutiskt innehåll.

Föreställningen Sunday Service är en gedigen musikalisk upplevelse med dans, afrobeats- och dancehallmusik och dramaturgi. Sunday Service är baserad på Aurelia Dey's kommande album "Sunday Service". Hennes låtar och liveshower är en salig blandning av tung bas, pondusfylld rap, energisk dans och själslig sång. 

ANNA AHNLUND (SE)

Anna Ahnlund är en sångerska, kompositör och producent som är baserad i Stockholm. År 2015 vann hon priset för årets textförfattare för sitt debutalbum Omnejd på Manifestgalan.

Förutom att hon gör egen musik är Ahnlund även med i  bandet Dina Ögon och skriver musik för dans- och akrobatiföreställningar.

DA BARTALI CREW / HANS-OLE AMOSSEN (GL) 

Da Bartali Crew är ett exempel på hur mångsidig musik kan vara, och hur gränslöst och kreativt musik kan uppföras mellan olika genrer. Gruppen består av tre unga män som omdefinierar begreppen "jam" och "liveuppträdande" med en blandning av elektronisk musik och fysiska instrument som synthesizer, effektbox, gitarr och akustiska samt elektriska trummor och slagverk.

SEBONE (JA/SE)

Choreography, Music, Scenography: Takuya Fujisawa

Dancers: Beda Åsbrink, Takuya Fujisawa

Based on one of the techniques of Japanese theater, "MITATE", this work mixes the puppeteer's technique with the dancer's body.

"MITATE" is a technique that shifts perspectives and makes something different from its original purpose. Similar to child's play, it is sometimes the key to questioning human nature. A multifaceted perspective is the key to connecting "different" things. It is a bridge between different materials and different genres. Just like our society.

The title of the work, "SEBONE," means spine in Japanese. It also means the nucleus or skeleton of a structure.

Neither the person nor the work would be possible without the spine. This work is the very process of searching for something that is the nucleus of existence.

FANFICTION (SE) 

(Theatre - Limited spots)

Fanfiction är en föreställning som tar sin utgångspunkt i en 12-årig flickas stora förälskelse i Måns Zelmerlöw. Det är ett undersökandet av vad det kan innebära att vara ett fan. Och vad det kan innebära att vara förälskad.

Utav familjefotografier och idolbilder skapar scenkonstnären Johanna Karlsson ett eget universum med klippdockor och videoprojektion. Hon klipper sönder minnen och fotografier för att utifrån dem skapa en ny verklighet. Hon är både Julia och Romeo. Måns Zelmerlöw. Hon är en förälskad 12-åring och en 25-åring som sörjer att något har tagit slut.

Föreställningen är en längtan att höra till och en fantasi om att bli älskad. Den handlar om intimitet och distans. Men också om en vilja att bryta sig fri. Att vilja bli någon annan.

ELIN CALLMER (SE)

Elin Callmer spelar punkiga visor med raka, roliga och berörande texter om sånt som sexuell frustration, USAs invasion i Irak och Uffe Lundell.

2020 släpptes debutalbumet "Frustration" som bland annat nominerades till Manifestgalan i kategorin visa och 2021 fick Elin Hanne Juul-stipendiet. Motiveringen löd:

"Vill man beskriva Elin Callmers konstnärskap är det omöjligt att komma förbi rösten. Kraftfull, intensiv, närvarande och orädd. Elin och Elins röst berättar om det som är viktigt och vi i publiken kommer inte undan hennes engagemang."

FÅGELLE (SE)

Fågelle kommer ur den nordiska experimentella musikscenen som en vild kollision av det lyriskt vackra och det gränslöst råa, där sprudlande ljudlandskap möter poesi på svenska med alla eggar vässade. Hennes röst sliter genom musiken och blir en gravitationspunkt varifrån berättelser växer om existentiell ångest och upplevelser av att vara kvinna..

Som soloartist blandar Fågelle gitarr, sång och elektronik på ett organiskt och uttrycksfullt sätt som skapar spännande ny musik i brytpunkten mellan experimentell musik och pop.

KIMOJAX (GL)

Kimojax är en grönländsk rappare som gjort musik sedan 2008. Under åren som gått har han hunnit med att arbeta med musiker från länder i hela norden och medverkat på album som We are Inuit och Miseraq. Kimojax senaste singel Time/Piffissaq kom 2021 och förutom musiken så är han public speaker och har podcasten Sorlak Podcast.

GLENN UDÈHN (SE)

Glenn Udéhn har kallats för Göteborgs nya indieprins och stans nya pophopp med låtar som Vid Kranarna och Det går åt helvete nu. I april i år släppte han sitt tredje album 'En natt en dag en vecka en månad ett år ett liv' som firades på ett fullsmockat Skeppet i Göteborg. Glenn har sedan debuten 2014 spelat i städer från Jokkmokk hela vägen ner till Köpenhamn, varit nominerad till årets liveartist av musiktidningen GAFFA, synts till på SVT och Kulturnyheterna, och varit förband till bland andra Florence Valentin, Thomas Stenström och Kristian Anttila.

TUOMAS ROUNAKARI (FI)

Tuomas Rounakari is an internationally acclaimed violinist, composer and ethnomusicologist from Finland. He is a one-man-band blending violin, vocals and stomping with ankle-bells. In his performance he enters various trance-states.

He is inspired by different forms of dialogue; man and nature, the seen and the unseen world, ancient and future. His first solo album Shamanviolin was a result of ethnomusicological studies of the earliest 20th century wax-cylinder recordings from Siberia. These studies have also led to many collaborations with indigenous artists. He is one of the few artists who have actually returned their art to native communities for evaluation and development.


"Å ena sidan berättar Children of the Enemy historien om hur Patricio Galvez steg för steg kämpar för att rädda sina barnbarn. Å andra sidan är detta en historia om att vara människa idag. Världen är polariserad, mer extrem. I dagens politiska klimat ses inte dessa barn som oskyldiga svenska barn. I sociala medier kallas de IS-barn och terroristbarn. De är dömda för sina föräldrars val. Det var den bristen på civilisation som fick mig att göra den här filmen. Även i de gamla grekiska berättelserna från Iliaden tillämpas den besegrade fiendens öde på sina barn. Children of the Enemy är en universell berättelse om David mot Goliat, om den lilla mannen mot ett politiskt system. Men på sin djupaste nivå är detta en berättelse om förlusten av ett barn, den kanske största smärtan för en förälder. När Amanda dör lovar Patricio att rädda sina barnbarn, oavsett riskerna." 

- Gorki Glaser-Müller, regissör.

Historjá - Stygn för Sápmi är en film med startpunkt i verket "Historjá" och Britta Marakatt-Labbas konst och liv. Den berättar om samtida samisk historia och de utmaningar som samisk kultur står inför idag. I Brittas bilder, och i hennes eget liv, vävs många av trådarna som definierar det samiska folket samman.

Genom Britta Marakatt-Labbas bilder och livshistoria utvecklas Historjá - Stygn för Sápmi i flera olika lager. Filmen skildrar både den samiska förståelsen av världen och människans beroende av naturen, hur den samiska kulturen är kopplad till en global rörelse för urfolks rättigheter och hur klimatförändringarna påverkar redan idag. Kommer Britta Marakatt-Labba lyckas med att slå larm genom sin konst ännu en gång, innan det är för sent?

DJ NESSA (SE)

Vanessa Ansah har dj:at de senaste 6 åren under namnet DJ Nessa och rotar sin musik smak i soul, r&b, house, funk, disco, alternative och elektroniskt. Nessa beskriver sin stil som non-mainstream och Dj:ar i allt från reggae till ballroom beats.


SPELSCHEMA:


FREDAG

15:00 INCHECKNING
17:00 INVIGNING
17:15 ANNA AHNLUND (SE) - Konsert
18:15 SEBONE (JA/SE) - Dansföreställning
19:00 MIDDAG
19:30 HISTORJÁ (SA) - Dokumentär
21:00 TUOMAS ROUNAKARI (FI) - Konsert
22:00 FÅGELLE (SE) - Konsert
23:15 KIMOJAX (GL) - Konsert
23:45 DJ NESSA (SE) - DJ

LÖRDAG

09:00 BRUNCH
11:00 ELIN CALLMER (SE) - Konsert
13:15 CHILDREN OF THE ENEMY + eftersamtal med Patricio Galvez (SE) - Dokumentär
16:30 FANFICTION (SE) - Teater
17:15 GLENN UDÉHN (SE) - Konsert
18:00 VASAS FLORA & FAUNA (FI) - Konsert
19:00 Middag
20:30 AURELIA DEY & THE NEIGHBOURS (SE) - Konsert
22:00 KIMOJAX (GL)
22:30 HANS-OLE AMOSSEN / Da Bartali Crew (GL) - Konsert


SÖNDAG

09:00 BRUNCH
11:00 - ca 15:00 RESIDENS & KURSVISNINGAR