GUITAR CAMP

17.07.2023
Foto: Oskar Sandström
Foto: Oskar Sandström

17 - 21 juli

Denna kurs har som mål att hjälpa dig bemästra gitarren! Genom den ytterst "gitarristiska" tekniken som flamencogitarren erbjuder kommer du få redskap för ditt spelande oavsett den genre du normalt ägnar dig åt. Att bemästra gitarren är en dörr till att frigöra kreativitet och det gör det möjligt för dig att anamma nya musikstilar.

Vi begränsar oss inte till enbart ackordspel, skalor, teori eller tragglande av noter. Nej, vi vill att gitarren ska bli en förlängning av din musikalitet och för att nå dit behöver gitarren bli en del av din kropp. Rytmen, de olika teknikerna och samspelet med andra är fundamentalt samt att hitta ditt helt egna sätt att sitta och förhålla dig fysiskt till instrumentet. Dagarna kommer vara utformade så att vi arbetar tillsammans med olika gitarrtekniker den första timmen och resten av dagen lär vi oss en bit musik som öppnar dörren till gitarrens mångsidiga och fantastiska universum. För att individanpassa inlärningen avsätts också tid för att ses på tumanhand, lärare och elev.

Upplägg: Vi lär känna varandra, kursledaren Afra pratar och spelar och introducerar kursens innehåll. Vi börjar med att känna på olika tekniker och hur vi kan sitta och känna oss bekväma med gitarren. Sen biter vi i kursmaterialet. Resten av dagarna kommer vara utformade så att vi arbetar tillsammans med olika gitarrtekniker den första timmen och resten av dagen lär vi oss en bit musik som öppnar dörren till gitarrens mångsidiga och fantastiska universum. För att individanpassa inlärningen avsätts också tid för att ses på tumanhand, lärare och elev.

Förkunskaper: Kursen passar dig som minst har kunskaper om ackord och alla nivåer uppåt

Ta med: Egen gitarr (akustiskt nylon- eller stålsträngad)Kursledare: Afra Rubino

Afras musik vittnar om gitarrmusikens strömmar: klassik flamenco, latinamerikanska rytmer, vistradition och nyskapande kompositioner i egen kaskad. I Andalusien studerade hon med spanska gitarrmästare och undervisade och turnerade under flera år. År 2012 inkluderades hon i den spanska dokumentären "Tocaoras" som en av få utländska kvinnliga flamencogitarrister och 2017 var hon en av fem kvinnliga gitarrister som porträtterade i ett stort reportage i den spanska tidningen El País under namnet "Ellas dan el toque" ("The women tackling the macho world of flamenco guitar", i den engelska versionen). Hon har öppnat för den levande gitarrlegenden Vicente Amigo och turnerat med Spaniens främsta kvinnliga flamencogitarrist Antonia Jiménez. Under 2018 uppträde hon på flamenco- och gitarrfestivaler i Spanien och England tillsammans med percussionisten Nasrine Rahmani och samarbetade i samband med detta även med flamencolegenden Paco de Lucias munspelare Antonio Serrano och Spaniens mest eftertraktade kontrabasist, Javier Colina. Sedan 2016 arbetar hon återkommande med sitt projekt "The Double Bass Projekt", tillsammans med den svenska kontrabasisten Peter Janson och sångerskan Helena Ek och hon ingår sedan 2017 iflamencogitarristen Robert "Robi" Svärds turnerande band. I december 2017 blev hon tilldelad STIM-stipendiet (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrås kompositionsstipendium) vilket gett utrymme för utvecklandet av ny musik. 2016 tilldelades hon "Guitar People's Prize" under kategorin "Up and coming", där hon nominerades av gitarristen Göran Söllscher.