NORDIC LIGHT DANCE CAMP

22.07.2021

22-25 juli, 4 dagar

I ett samarbete mellan NORDISKT LJUS och ID CREW, arrangörerna till b la Hiphop-revolution, bjuder vi in till ett fyra dagars dansläger med några av Nordens mest efterfrågade kursledare och danspedagoger! Var med på en långweekend där du får ta del av och utvecklas inom dansstilarna hiphop, popping, house dance, breaking och voguing.

UPPLÄGG
Lägret pågår under fyra dagar, torsdag-söndag kl 10-16. Varje klass är uppbyggd med en första del med en 90 minuters dansklass där du deltar, dansar och svettas samt får grundliga och avancerade danskunskaper inom dansstilen. Klassen följs sedan av 30 minuters Q&A till kursledaren. Där får du som deltagare historisk bakgrund till det du lärt dig, samt har möjlighet att ställa frågor om kursledarna om deras karriär och dans. Varje klass är unikt byggd av varje kursledare och garanterar att lämna dig med mer kunskap, glädje och inspiration.

FÖRKUNSKAPER
Klasserna är på intermediate-nivå. Det är bra om du dansat innan, men det behöver inte vara inom dessa stilar.  

ANMÄLAN
Anmälan till lägret kommer inom kort. Prioritet ges till de som kan närvara på alla fyra dagar. Kan du bara närvara på vissa klasser? Maila info@nordisktljus.se så sätter vi dig på reservlistan för enstaka klasser. 

DATUM
22-25 juli (4 dagar)

SPRÅK
Engelska


DANSKLASSER

Hip Hop med ID Crew

Under denna klass kombineras grunder, rytmik, teknik anpassad för duo kombination med ID Crew.

Hip hop dans förändras dagligen beroende på hur musiken växer i hip hop kulturen. Mycket av denna stil får sin inspiration från de andra dansstilar och är en social dans. Här har vi mycket fokus på känslor, energi, teknik, karaktär, kroppskontroll och hur vi lyssnar på musiken. Hip Hop är en hel kultur som består av fyra element; Emcee, Deejay, Breaking & Graffiti. Denna rörelse formades tidigt under 70-tal i Bronx, New York men spred sig över hela världen under 80- och 90-talet.

Kursledare: Eddie Yalman & Julian Namroud


House Dance

Är en dansstil som utvecklades i Chicago under 80-talet tillsammans med den första House musiken. Stilen är rörelse direkt från musiken och elementen inom musiken som jazz, afrikansk, latin, soul, R&B, funk, hiphop etc. Huvudelementen i House dance inkluderar "jacking", "footwork" och "lofting". House dance improviseras ofta och betonar snabba och komplexa fotorienterade steg i kombination med flytande rörelser i torso samt golvarbete. Det läggs tonvikt på musikens subtila rytmer och riff, och fotarbetet följer dem noga. House dans har hittat mycket inspiration från bland annat hip hop, stepp, salsa och jazz.

Kursledare: Marie Kaae.Breaking

Ofta kallad breakdancing, är en atletisk dansstil som skapades och utvecklades som en del av hip-hop kulturen bland afrikanska amerikaner och latino ungdomar i New York. Medan det finns olika variationer i dansen, består breaking huvudsakligen av fyra typer av rörelser: toprock, downrock, power moves och freezes. Breaking dansas vanligtvis på låtar som innehåller trumbrytningar, särskilt inom hip-hop, funk, soulmusik och breakbeat-musik, även om moderna trender möjliggör mycket bredare musikvarianter längs vissa intervall av tempo- och beatmönster.

Kursledare: Stina "Bgirl SB" Bojling.Hip hop

Hip hop dans förändras dagligen beroende på hur musiken växer i hip hop kulturen. Mycket av denna stil får sin inspiration från de andra dansstilar och är en social dans. Här har vi mycket fokus på känslor, energi, teknik, karaktär, kroppskontroll och hur vi lyssnar på musiken. Hip Hop är en hel kultur som består av fyra element; Emcee, Deejay, Breaking & Graffiti. Denna rörelse formades tidigt under 70-tal i Bronx, New York men spred sig över hela världen under 80- och 90-talet.

Kursledare: Marcio Ratinho.


Vouging

Kommer från den afro- och latin amerikanska HBTQ ballroom scenen som grundades i Harlem, New York under 60-talet. De svarta var inte välkomna på de vitas drag baler och började därför organisera sina egna. På 70- talet grundades det första "huset", House of Labeija av Mother Crystal Labeija. Därefter började andra drag queens grunda sina egna hus/familjer. Ett "House" leds av en "mother" och/eller "father". I ett hus tar man hand om varandra och hjälper varandra att förbereda inför en bal. Namnet vogue kommer från modetidningen Vogue och kulturen har hämtat inspiration från fashion, modevisningar och poser. Ballroom är en en plats för att bli accepterad för den man är, oavsett sexualitet och ursprung. På en bal finns det många olika kategorier och dansen voguing är bara en del. Dansstilarna i voguing kategoriseras i Old Way, New way och vogue femme. Man tävlar om att vinna en trofé för sitt hus. En vinst på en bal är inte bara en vinst för personen, utan för hela huset. Som publik är man också delaktig och hejar på sitt hus med de olika ramsorna. 

Kursledare: Fredrik Xtravaganza


Popping

Är ett övergripande namn för att beskriva de danser där det handlar om extrem kroppskontroll för att isolera rörelser i olika kroppsdelar. Ursprunget finns i 60-talets amerikanska västkust och dansas av olika typer av funk, ofta från 70- och 80-talet. Electric boogie var namnet som uppkom när New York inspirerades av dansgruppen Electric boogaloos och skapade en egen variant av stilen.

Dansen är rotad genom levande funk musikens rytmer och baseras på bland annat teknik såsom Boogaloo. Här använder man sig av snabbt sammandragande och avslappnande muskler för att skapa en ryck eller kan vara ett plötsligt stopp i dansarens kropp, vilket då kallas för en pose, pop eller en hit. Detta görs kontinuerligt till en sångs rytm i kombination med olika rörelser och poser.

Kursledare: Damon Frost