SKÅDESPELARKURS I MEISNERTEKNIK 

01.07.2024

Kursen är uppbyggd av improvisationer inspirerade av meisnertekniken. Du kommer att utforska de viktigaste elementen som får en scen att fungera. I meisnerövningarna utgår du från dig själv. Karaktären skapas utifrån situationen och du övar dig i att vara i nuet. Du får chansen att verkligen se och lyssna på dina medspelare, istället för att fokus ligger på dig själv: en befriande känsla. Du får chansen att våga vara "dålig "och att göra "fel" om och om igen. Så småningom släpper prestationsångesten och kreativiteten kan flöda. En chans till att verkligen utvecklas på scen och därigenom dig själv. Under kursens gång kommer du att jobba med dig själv som instrument. Under arbetet med repetitionsleken övar du upp din perception, fokus och närvaro. Steg för steg går vi sedan vidare i hur man får en scen att fungera.

Bakgrund 

Under 30 talet och framåt utvecklade Sanford Meisner The Meisner Technique. Meisner hade varit frustrerad över att skådespelarna saknade kontakt och trovärdighet. Han noterade att de var mer fokuserade på sig själva än på den andra personen. Inspirerad av regissören Konstantin Stanislavski utvecklade han därför meisnertekniken där skådespelarna tränades i att lägga fokus på situationen och på den andra personen och att lita på impuls och magkänsla. Ur detta utvecklades "The Repetition Game" som är grundstenen i meisnertekniken.

Datum: 1 - 5 juli (5 dagar)

Språk: Svenska, Engelska

Kostnad:

Kursavgift enstaka kurs-950 kr (låginkomsttagare 750 kr) inklusive lunch alla dagar

Kurspaket-1250 kr (låginkomsttagare 950 kr) inklusive lunch alla dagar


*Är du student, arbetssökande eller annan låginkomsttagare, använd koden NL24 när du bokar


Kursledare: Emilie Nyman (SE)

Emilie Nyman är utbildad skådespelare vid The Neighborhood Playhouse School of the Theatre i New York. Samma skola som Sanford Meisner, grundaren av Meisnertekniken, utvecklade sin metod. År 2004 tog hon del av The Teacher Training Programme på ovan nämnda skola och blev därmed certifierad Meisnerpedagog. Emilie ger workshops i meisnerteknik både i Sverige och internationellt. Hon är grundare av Studio Meisner, en skådespelarstudio i Stockholm som erbjuder längre och kortare utbildningar i meisnerteknik.