ATT SKRIVA DRAMATIK - ARISTOTELES / NORÈN / DU

03.07.2023

3 - 30 juli

ARISTOTELES/ NORÈN/ DU

Med utgångspunkt i Aristoteles bok "om diktkonsten", utifrån hans idéer om principer för dramatiken (som vi kommer läsa oss in in) och hur drama ska byggas upp kommer vi ta oss an pjäser av Lars Norén. Vi kommer läsa, tänka, skriva och analysera ihop. Parallellt med detta kommer vi skriva dramatiskt text med uppläsning på Nordiskt Ljus avslutande festivalhelg. Texten kommer att framföras muntligt och vi kommer försöka hitta rum för att tillsammans prata om dramaturgin i vardera texter. 

Upplägg: Under kursen kommer du läsa dramatik, prata om dramatik och göra praktiska skrivövningar. Du arbetar sedan självständigt med ett eget skrivprojekt med målet att läsa upp ett stycke ur det på Nordiskt Ljus avslutande festivalhelg. 

Förkunskaper: En vilja till aktivt deltagande är det enda förkunskapen, men det kan vara bra om du har viss erfarenhet av skrivande och/eller teater från tidigare. 

Ta med dig: Papper, penna, boken: om diktkonsten/ Aristoteles, nyfikenhet

Språk: Svenska

Datum: 

V. 27 Skrivvecka på plats på Nordiska folkhögskolan

V. 28 Egen skrivtid på plats eller på distans

V. 29 Handledning på zoom

V. 30 Fortsatt skrivtid och publik uppläsning på Nordiskt Ljus festivalhelg 28-30 juliKursledare: Dimen Abdulla (SE)

Dimen Abdulla är dramatiker och konstnär, Hon examinerades från Stockholms dramatiska högskolas utbildning i dramatik och dramaturgi 2015. Dessförinnan hade hon studerat Fri konst på Kungliga Konsthögskolan. Hennes debut, monologen På alla fyra som uppfördes av Stockholms stadsteater 2014 valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015 i Malmö och ungdomspjäsen Revolution som uppfördes av Ung scen/öst 2015 valdes ut till scenkonstbiennalen Bibu för barn och unga i Helsingborg 2016. 2015 utsågs hon till Radioteaterns första husdramatiker, hon har varit dramaturg på Regionteatern Väst och har idag satt upp flera hyllade föreställningar runtom på landets scener, 2022 tilldelades hon Ibsensällskapets Ibsenpris och Bennypriset. Hon är aktuell med pjäsen Mommy Issues, spelad på Stockholm Stadsteater.