FESTIVALHELGEN 28/7-30/7


Nordiskt Ljus avslutas med en sprakande festivalhelg med musik, konst, dans, teater & fest. Festivalhelgen är öppen både för dig som deltagit under Nordiskt Ljus och för dig som bara vill komma på festivalhelgen och uppleva innehållet som publik. Under helgen samsas sommarkursdeltagare, residensdeltagare och inbjudna artister om plats på olika scener på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. 


LINE-UP - GÄSTARTISTER

IIRIS VILJANEN 

Iiris Viljanen är en svensk-finsk pianist, sångare och rappare.

Sedan hon var liten har hon spelat piano och har utforskat olika musikgenrer, från jazz till klassiskt. Under åren har hon utvecklat en unik spelstil som är både rytmisk och känslosam. Hon har jämförts med musiker som Keith Jarrett, Jan Johansson och Lars Gullin.

Iiris Viljanen gjorde sin solodebut 2016 med både instrumentalplattan Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces och popalbumet Mercedes, vilket ledde till mycket uppmärksamhet och positiva recensioner från kritiker.

Fyra år senare släppte hon sitt uppföljningsalbum Den lilla havsfrun med gäster som skådespelaren Stina Ekblad och Gustav Ejstes från Dungen. För albumet vann hon Grammis i kategorin Årets visa/singer-songwriter.


DJ FOOLISH

En gammal räv från Göteborg.
Breakat i över 20 år med en rad titlar i bagaget, bl.a svensk och skandinaviskmästare osv.
Har spelat skivor på battles och klubbar i över 10 år.
Stort förståelse för vad dansare vill dansa till speciellt i en battle! 


MANX 

I sitt eget konstpop-universum skapar Maria Lakatos, aka MANX, musik byggt på dagdrömmar, samplingar och seriös synestesi. Maria har använt sig av det oväntade som en grundpelare och blandar skamlöst in heta darbukas och jazzinslag i en elektronisk och urban ljudbild. Genom vild fantasi skapar hon små elektroniska lo-fi-världar av en kittlande nostalgisk känsla som inte riktigt går att förklara i ord. 
DJ KIM ÖHMAN 

Kim Öhman levererar en unik energi och progressiv take på ett brett spektra av genrer. Du kan förvänta dig ett energifyllt set med genrer som dancehall, dembow, amapiano, grime, jungle, house, UK garage, +++, allt sömlöst blandat i ett ljudlandskap du inte vill lämna.

2022 var ett hektiskt år för Kim. Förutom att DJ:a regelbundet på barer och klubbar i Göteborg, spelade hon även i London och Stockholm. Utöver DJandet är Kim projektkoordinator på den Göteborgska musiklabeln In This Dunya, som har haft stora framgångar med artisterna Raghd och Venus Anon.

Just nu är hon aktuell med sin klubb på Folkteatern i Göteborg, Gimme Signal - högkvalitativa kulturupplevelser som fokuserar på att göra sig hörd, representation & att upptäcka & förenas i bra musik.


RESIDENSVISNINGAR

Under Juli har vi flera residens på plats. Dessa residensdeltagare kommer ifrån olika konstnärliga praktiker och vissa av dom kommer att visa upp sina arbeten under festivalhelgen. 


AL JIZZ QUEERA (SE)

I samarbete med KulturUngdom

Al Jizz Queera är en diasporisk dragtrio som består av systrarna Jafar The Superstar (Edwin Safari) och Ortolana Fontana (Abdullah Al-Khafaji) och deras pappa Baba Jaan (Ruhani Islam.) Vi arbetar med queera sceniska uttryck, subversiv komedi och antiorientalism i vår praktik för att producera lekfulla och interaktiva shower som berör och skaver (på alla rätta ställen.) Vår konstnärliga praktik har sin utgångspunkt i svensk förortskultur där vi driver med hegemoniska verkligheter och oss själva, utan att kompromissa vår integritet. Vi framför berättelser om förlorade drömmar på grund av exil, syskonkärlek och bråk, assimilation- och migrationsprocesser — och om att älska sig själv. Vi är en unik hysteriskt rolig trio som rör oss mellan olika genre och uttryck, humor och allvar.


Al Jizz Queera har fått residensplats under sista veckan på Nordiskt Ljus i samarbete med organisationen KulturUngdom. Gruppen kommer att visa upp ett "work in progress" under festivalhelgen. 


COLOURS OF BEING 


Colours of Being är ett kunskapsutbyteprojekt med avsikt att föra samman unga konstnärer över Skandinaviens gränser. Målet med vårt samarbete är att sprida kunskap och erfarenhet i arbetet med att främja jämställdhet och skapa möjligheter för unga konstnärer i de norra regionerna att utforska dessa teman.

Vad definierar kön? På vilka sätt försöker de olika länderna nå jämställdhet mellan de olika könen? Hur kan vi individuellt sträva mot social hållbarhet i vår vardag? Tankar som dessa ger både mycket glädje men också många tunga känslor hos människor, därför kommer vi att göra vårt bästa för att skapa ett tryggt utrymme och reda ut de många frågorna i olika konstformer. 

Under loppet av ett år har unga artister och arrangörer arrangerat 3 separata workshops i tre nordiska länder, var och en på 3 dagar. Alla workshops resulterar i en installation som visar de produkter/föreställningar deltagarna har skapat. Dessa produkter kommer att visas upp under festivalhelgen, denna gång i samarbete med sommarkursen Breaking the waves.


BUG 

- Av Laura Hagen Aagaard og Anna Caroline Kristensen

A performance about janitors and superpositions They said they eliminated all the bugs in the software, and we hoped this was true. But there's a bug wandering around in the corridors. This bug has millions of antennae detecting the secrets of the universe. In their one month residency Anna and Laura become Re: and Re:Re:, two characters, who have been sent to our universe on a secret mission: They need to investigate survival amongst antennae animals. Welcome to the story of bugs, where Re: and Re:Re: enter the multiple universes of the bug.

NORDISKT LJUS - RESIDENCY PROGRAM

Gemensam visning av arbete från de fem residenskonstntärerna som spenderat hela månaden på Nordiskt Ljus. 

KURSVISNINGAR

På vissa av sommarkurserna under Nordiskt Ljus ingår ett uppvisningstillfälle under festivalhelgen. På så sätt kan deltagarna få en möjlighet att lära sig hur en kan presentera ett konstnärligt arbete inför en publik och även lära sig hur en kan arrangera ett sådant framträdande. 

Kursdeltagarna som i år kommer att visa upp sina alster under festivalhelgen har gått följande kurser:


VISTOLKNING OCH SCENNÄRVARO under ledning av Maja Heurling (SE)

SKRIVA FIKTION I KORTA FORMAT under ledning av Randi Lindholm Hansen (DK)

KLÄDER MÖTER SKULPTUR under ledning av Jonas Liveröd (SE)

BREAKING THE WAVES under ledning av Sunniva Fliflet (NO) och Johanna Karlsson (SE) 

KONST &KAMP under ledning av Anders Sunna (SA) 

ATT SKRIVA DRAMATIK -ARISTOTELES / NORÈN / DU under ledning av Dimen Abdulla (SE) 


EGET KONSTNÄRLIGT PROJEKT under ledning av Svante Grogarn och Theo Ryan (SE)

- Olle Lindberg med VAGGA. Ljudverk. 

- J. Lennart Schuster med LENNART. Stand up. 

- Solvändarteatern med utdrag ut MELLAN DIG OCH MIG. Teater. 

- Emma Vehre med ALLT DET SOM TILLHÖR. Reading. 

- Klara Kirk med LÅT VÄRLDEN BRINN. Reading.