XR & FRAMTIDENS KONST

31/01/2023

12-16 juli, 5 dagar

Pandemin har fått digitaliseringen av konst och kultur att accelerera i ett helt nytt tempo och behovet att nå sin publik på nya sätt har ökat enormt. XR (Extended Reality) är det gemensamma namnet för VR, AR och MR och fler och fler konstnärer undersöker nu mediet. Samtidigt är tekniken forfarande outforskad ur ett konstnärligt perspektiv och utvecklingen drivs idag snarare av teknikkunniga än konstnärer

"We have the stuff but not the content. Like having a TV but nothing of value to watch".

I denna kurs ges en introduktion till XR som medium och är en möjlighet att lära känna VR och 360-gradersfilm. 360-gradersfilm är det enklaste sättet inom XR att skapa verk som bjuder in till interaktion med publiken, ett sätt att omslutas av konstnärens värld. Under kursen kommer du som deltagarna att ges möjlighet att utveckla ett kort manus för att filma en immersiv upplevelse. Du kommer också att få lära dig mer om arbetsprocessen kring immersiv filmkonst, samt praktiskt få prova på att använda en 360-graderskamera. 

Datum: 12-16 juli (5 dagar)

Förkunskaper: Du behöver inga tidigare kunskaper om XR. Kursen passar både dig som är intresserad av film och dig som är verksam inom andra konstformer.

Språk: Svenska/engelska anpassat till kursdeltagarna. 


Kursledare: Gorki Glaser-Müller (SE)

Gorki Glaser-Müller är filmregissör och videokonstnär baserad i Göteborg. Han kom till Sverige från Chile som trettonåring och har en bakgrund som professionell skådespelare. Sedan examen från Akademi Valand har han experimenterat med storytelling i olika former, de senaste åren med fokus på XR. Gorki har bland annat gjort en VR-upplevelse av Damien Jalets verk Skid i samarbete GöteborgsOperans Danskompani och arbetar just nu med det volymetriska verket Café Glaser-Müller, ett Kulturbryggan-finansierat projekt i samarbete med den internationellt erkända dansaren och koreografen Bobbi Jene Smith. Gorki är också projektledare för Narrative VR Lab på Visual Arena/Lindholmen Science Park, Västra Götalands enskilt största satsning på nya medier.

Utöver sitt arbete med XR jobbar Gorki med dokumentären Children of the Enemy (vinnare av Malik Stipendiet år 2019). Filmen berättar den dramatiska historien och den svensk-chilenska morfadern Patricio Galvez kamp för att få hem sina barnbarn från flyktinglägret al-Hol, Syrien, efter att deras föräldrar som gått med i IS dödades. Dokumentären har premiär i mitten på 2021.