GESTALTA MED DOCKOR, MASK & OBJEKT

31/01/2023

"Gestalta med dockor, mask & objekt" är ett konstnärligt utforskande där deltagaren söker nya former för scenen. Med kursen undersöker vi hur skådespelarens uppgift kan expandera för att sträcka sig utanför den egna kroppen. Vi arbetar med masker, dockor, kroppar, representanter, objekt, skuggor och rum. Vi försöker lösa upp gränserna för den sceniska gestaltningen och söka det utrymme som ger maximal frihet för vårt möte med en publik. 

Du kan välja mellan att gå hela den månadslånga kursen "Gestalta med dockor, mask & objekt" eller så kan du välja att anmäla dig till delkurserna separat: 

4-7 juli: "Skapa liv i ett objekt" med Sara Bexell (SE) från Dockteatern Tittut
8-10 juli: "Grönländsk maskdans" med Elisabeth Heilmann Blind (GL) 
18-22 juli: "Form before fiction" med Annemie Twardawa / performancekollektivet Lovefuckers (TY). 

Går du samtliga kurser ingår även handlett eget arbete + en digital uppstartsträff 11-12 juni. 

Varje delkurs kostar 500/300kr. Går du hela paketet tillkommer en materialavgift på 300kr. 

*Är du student, arbetslös eller låginkomstagare får du 40% rabatt! Ange kampanjkoden NL22 när du bokar din plats!

DELKURSER

Kurserna kan bokas både tillsammans eller separat

SKAPA LIV I ETT OBJEKT med SARA BEXELL (SE)

"Hur vi skapa liv i ett objekt?"

I min kurs kommer flytta fokus från: Vad kan JAG göra med objektet/dockan till vad kan OBJEKTET göra. Det är en kurs i teknik men även en träning av fantasin. Vi vill förmedla ett (kanske) nytt sätt att se på objekt och alla döda ting i vår verklighet. En kurs som vill inspirera och skapa kunskap om en konstform som gärna blandar sig med andra scenuttryck men också har ett unikt egenvärde."

Sara utbildade sig till dockspelare på The Royal Central School of Speech and Drama i London 2004-2007. Hon har sedan dess arbetat på bla Kungliga operan, Dramaten men framför allt på Dockteatern Tittut. Hon har turnerat med olika föreställningar runt om i Europa och Sverige med Stockholm som bas. Vid sidan om spelandet har hon haft en flera kurser i grundläggande dockspeleri, senast på mimlinjen på SKH. Sara brinner för dockteatern som konstform i alla möjliga sammanhang och för olika målgrupper.

Datum: 4-7 juli

GRÖNLÄNSK MASKDANS 

med ELISABETH HEILMANN BLIND (GL) 

"Uaajerneq " grönländsk maskdans, är den äldsta kända dramatiska uttrycksformen i den inuitiska kulturen. Traditionen som antagligen har existerat i 3- 4000 år, har i dagens maskdans form sitt ursprung i gamla mimiska sånglekar från östgrönland. I maskdansen strävar dansaren efter att eliminera sitt eget jag och nå ett tillstånd av väsen, där gränserna mellan mänskligt - djuriskt, kvinnligt - manligt sprängs. Maskdansaren opererar alltså emellan 3 dimensioner: Det mänskliga, det dyriska och andevärlden. I kursen kommer det läggas stor tor vikt på den kreativa inlärningsprocessen av dansen och arbetet med att hitta den specifika urkraften hos varje deltagare."

Elisabeth kommer ursprungligen från Sisimiut på Grönland men är bosatt i norra sverige sedan 33 år tillbaka. Hon är utbildad skådespelerska vid Tukak Teatern i Danmark 1983-1988, varav två års studier i Butohdans och Nohteater i Japan. Elisabeth arbetar som frilansande skådespelerska och maskdansare. Hon undervisar numera också med sina workshops i frigörande dans och grönländsk maskdans runt om i Skandinavien, Grönland och andra delar av världen. Hon föreläser även i olika sammanhang om dans och hälsa. Elisabeth har bl.a. varit anställd på Giron Sami Teahter och har under årens lopp arbetat på en rad olika teatrar, bl.a. på Grönland, som frilansare.

Datum: 8-10 juli

FORM BEFORE FICTION 

med ANNEMIE TWARDAWA/

LOVEFUCKERS  (TY)


"Sanningen - miljön som vi ser den är vår fantasi" kommer att vara ämnet för denna workshop. Enligt principen "form följer funktion" kommer vi att upptäcka och utforska olika befintliga (och ännu inte existerande) former av dockteater, performance och objektteater som en sammanslagning av tekniker för att kreativt uttrycka det outtalade, absurda, komplexa och tvetydiga på en teaterscen. Vi kommer också att experimentera med en hybrid av teater och kamera som en annan metod för att skapa olika nivåer av sanning och fantasi."

Annemie Twardawa studerade skådespeleri och dockteater i Buenos Aires, Argentina och på teaterskolan "Ernst Busch" i Berlin, Tyskland. Sedan 2012 har hon varit medlem i ett performancekompani som heter LOVEFUCKERS, grundat av punkrocks-dockspelarna Anna Menzel och Ivana Sajević. Gruppen är känd för sin unika stil där de kombinerar musik, video, dockspeleri, framträdande och dokumentära inslag. De har spelat i konserthus, på strippklubbar samt på teatrar och konstfestivaler. LOVEFUCKERS följer ett enkelt mål: att söka efter kärlek på djupet - där allt är sjukt, mörkt och ruttet - och att ge denna skit ett sken av glamour. Medlemmar av Lovefuckers-kollektivet använder eklektiska performativa medel för att fly från världens nuvarande tillstånd.

Datum: 18-22 juli