KONST & KAMP

07/02/2023

19-23 juli. 5 dagar.

Bara 1 plats kvar 

KONST & KAMP är en konstkurs under fem dagar i ledning av den samiska konstnären och aktivisten Anders Sunna. 

Med avstamp i personliga konflikter och förtryck arbetar vi med att skapa konst som belyser och berör på ett större plan. Vi rör oss mellan konst och aktivism, mellan klassiska tekniker och nya tekniker och skapar konst som rör sig från det privata ut i det offentliga rummet och in i den politiska sfären. Vi undersöker konst som en ventil för ilska och frustration, samtidigt som vi genomgår glädjefyllda skapandeprocesser. 

Kursen inleds med en introduktion till Anders Sunnas konstnärskap och bakgrund och följs sedan av kollektivt och enskilt skapande. Vi använder och utforskar olika tekniker så som teckning, måleri och skulptur av både vanliga och ovanliga material. 

Kursen passar dig som är intresserad av politisk konst, konst och aktivism och konst som motstånd.

Datum: 19-23 juli. 5 dagar. 

Språk: Kursen undervisas på svenska


Kursledare: Anders Sunna 

Anders Sunna är född 1985 i Kieksiäisvaara i Tornedalen, utbildad på Konstfack i Stockholm är numera bosatt i Jokkmokk. Utgångspunkten i hans konst är ofta den egna släktens historia och den långvariga konflikten med Länsstyrelsens Rennäringsdelegation i Norrbotten. I sin konst arbetar Sunna med tjocka färglager, graffiti, collage, tryck och med större installationer och motiv som skildrar förtryck mot samer. Sunna är en av de konstnärer som ska representera Sámpi i nordiska paviljongen under Venedigbiennalen år 2022. 


OBS! OPEN CALL Avtryck + Nordiskt Ljus

I samarbete med KulturUngdoms projekt Avtryck erbjuds nu tre platser på tre av våra sommarkurser, som alla utgår från perspektiv om historia, aktivism, konst och politik, ursprungsbefolkning, kamp och berättelser. I platsen ingår kursavgift, mat och boende under hela kursperioden! Du måste vara boende i VGR och mellan 18-30 år för att kunna söka.

Gäller för kurserna:

- Fotografiskt Berättande med Inuuteq Storch

- Konst & Kamp med Anders Sunna

- Förstå ditt Filmkall med Aka Hansen

Hur ansöker jag om en plats?
Mejla konst-, slöjdkonsulent och samordnare för projektet Avtryck konst, plats och aktivism Elin Åström elin@kulturungdom.se och berätta lite om dig själv, ge en enkel motivering till varför du vill gå kursen och vad i kursbeskrivningen som väcker intresse och nyfikenhet. Ange om du är intresserad av en eller flera av kurserna. I din plats ingår att du vill dela med dig av din process på vår hemsida efter sommaren, i en form som passar dig.
Sista dag för ansökan: 28 april.