ANALOGT FOTOGRAFI

19.01.2023

10 - 14 juli

En kurs för dig som vill lära dig mer om det filmbaserade (analoga) fotograferandet, oavsett om det är ett helt nytt intresse eller något du sysslat med en tid. Vi jobbar oss igenom hela processen; hur film fungerar, hur man laddar kameran, grundläggande metoder vid exponering - vad behövs för att göra en bild, faktorer som påverkar exponeringen, framkallning av filmen och kopiering på papper i mörkrum. Denna kurs berör svartvit film och kopiering i 135-formatet (vanlig småbildsfilm). Kemi och papper tillhandahålls av skolan. Ta med egen kamera och film. Har du inte tillgång till en kamera finns ett fåtal att låna.

Upplägg:

Dag 1: Kort presentation av kursledare och genomgång av förväntningar och tankar från deltagare. Vi går igenom hur en analog kamera fungerar, hur film fungerar och vad som kan påverka slutresultatet och laddar kameran med svartvit film. Vi avslutar dagen med att börja fotografera. 

 Dag 2: Fotografering. Genomgång om olika filmformat (spionkamera till storformat, och vad som utmärker de olika) Olika sorters film och kameror. 

 Dag 3: Förevisning om laddning av framkallningsdosor och framkallning. Vi framkallar den svartvita filmen så att vi får fram negativ. Då mörkrum och filmladdningsrum är litet börjar halva gänget framkalla film idag. 

Dag 4: Genomgång av mörkrummet och dess processer. Resten av deltagarna framkallar film. Mörkrumstid för de som framkallade film igår. 

Dag 5: Mörkrumsarbete och avslutande genomgång av resultaten. Förevisning om några olika alternativa kopieringsmetoder som kan väcka nyfikenhet. Frågor och diskussioner.

Förkunskaper: Inga förkunskaper behövs

Ta med: Analog småbildskamera och film

Datum: 10 - 14 juli (5 dagar)

Språk: Svenska, Engelska

Kostnad:

Kursavgift enstaka kurs-550 kr (låginkomsttagare 350 kr)

Kurspaket-850 kr (låginkomsttagare 550 kr)

Boende & mat- 550 kr/dygn (låginkomsttagare 350 kr/dygn)

Boende & mat, hela månaden-6000 kr

Boka boende här: https://nordiska.fhsk.se/konferens-bnb/boende-nordiskt-ljus/

*Är du student, arbetssökande eller annan låginkomsttagare, använd koden NL23 när du bokar 


Kursledare: Daniel Björneke Wirgård (SE)

Daniel är utbildad i fotografi vid YH och Akademin Valand. Med kameran som ursäkt, förklädnad och tolk undersöker han situationer, människor och miljöer som fångar hans intresse. Han har alltid haft en förkärlek för filmbaserat fotografi och är insatt i ett flertal tekniker och processer. 

www.wirgard.com